woensdag 3 juli 2013

Zelfgemaakte lava

Wetenschappers van het Dickinson College en de Universiteit van Syracuse hebben zelf lava gemaakt. In een speciale oven hebben ze 300kg lavastenen gesmolten. Om lavastenen te smelten heb je temperaturen van ~700 graden Celcius nodig. De onderzoekers hebben lang geexperimenteerd om mooie lavastromen te maken, maar het is ze gelukt! Kijk maar naar het volgende filmpje:


 
bron Robert Wysocki


In hun nieuwste experiment hebben de onderzoekers de zelfgemaakt lava over een blok ijs laten stromen. In dit experiment konden ze goed onderzoeken hoe lava en ijs op elkaar reageren. Veel vulkanen in de wereld hebben namelijk gletsjers, denk maar aan de vulkanen in IJsland. Tijdens een vulkaanuitbarsting is het lastig en/of gevaarlijk om in de buurt van de lava die over het ijs stroomt te komen. Daarom is het handig om deze situatie in een 'laboratorium' na te bootsen. 

De belangrijkste nieuwe inzichten die de onderzoekers verkregen hebben zijn:
- beter inzicht in hoe snel lava afkoelt
- beter inzicht in de snelheid waarmee lava over ijs en sneeuw stroomt
- beter inzicht in de vorming van bubbels in de lava door stoom
bron

Op onderstaand filmpje zie je goed dat de lava aan het 'koken' is, het ijs onder de lava sublimeert (gaat van vast ijs naar stoom) en het ontsnapt door de lava heen. Nadat de lava afgekoeld is, zie je een zwarte glimmende lavastroom vol met bubbels. In de natuur zijn vergelijkbare lavastromen gevonden. Dit experiment geeft inzicht in het ontstaan van deze lavastromen, die zijn grote kans gevormd door een reactie tussen ijs/water en lava.


bron Robert Wysocki