Een collega van mij op het OVSICORI maakt regelmatig filmpjes van de vulkanen. Deze is afgelopen september gemaakt en wil ik graag laten zien.
Link naar het filmpje: Video Poás september 2011
De krater van Poás met het zure meer. De verhoging die je voor het meer ziet wordt de 'dome' genoemd, hier zitten de fumaroles waar heet gas uit komt.
Eigen foto.
Poás is een van de actiefste vulkanen in Costa Rica en heeft in de krater een groot en zuur meer liggen. Zo nu en dan vindt er een geiserachtige uitbarsting plaats, dan wordt een hele boel water en modder de lucht in gespoten. In het begin van het filmpje zie je dat. Vooral in april en mei 2011 vond dit heel veel plaats, soms telden we wel 18 van die geiser uitbarstingen per dag! In de maand juli veranderde er opeens wat. Het meer werd rustig, geen geiser uitbarstingen meer. Wel werden de fumaroles opeens veel heter. Een fumarole is een schoorsteen waar hete gassen uit naar buiten komen. Normaal waren deze een graad of 600, maar opeens werden ze 900 tot 1000 graden! Als stenen zo heet worden dan gaan ze rood gloeien. Dat zie je aan het eind van het filmpje, vooral 's nachts ziet dat er tof uit! Het is net als je een stuk metaal verhit, dat wordt op een gegeven moment ook rood en gaat gloeien. Het was heel even paniek op het observatorium want de verandering was heel plotseling gekomen. Er was ook geen verhoogde seismische activiteit gezien, dus het kon geen magma zijn dat omhoog kwam. Wat had deze temperatuurstijging dan veroorzaakt?
Wat de wetenschappers van het observatorium denken is dat het gas wat normaal de geiserachtige uitbarstingen in het meer veroorzaakt, nu via de fumaroles naar buiten komt. Er komt nu dus meer en heter gas door de schoorsteen, waardoor deze heter wordt en gaat gloeien.
Best interessant dat je via observaties en temperatuur metingen iets te weten kan komen over hoe de vulkaan van binnen eruit ziet, of niet?
--------------------------------------------------------------------------
Het gloeien van de fumaroles in de nacht.
Foto: G. Avard
(Met dank aan G. Avard, petroloog op het OVSICORI-UNA in Costa Rica)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten