maandag 2 april 2012

Actieve vulkanen

Heel sporadisch horen we in het nieuws dat een vulkaan op uitbarsten staat of aan het uitbarsten is. En dan alleen als dat in de buurt van een grote stad is of als er vliegvelden dicht moeten. Blijkbaar is dit natuurverschijnsel niet nieuwswaardig genoeg. Jammer, want uitbarstingen leveren vaak vele mooie plaatjes op! Vooral de kleinere lavafontijnen zijn prachtig om te zien, maar een aswolk vanaf een afstandje ook. Zo'n aswolk is even vervelend, maar het maakt de akkers rond de vulkanen super vruchtbaar, zodat daar koffie, rijst, bananen, katoen en noem maar op verbouwd kan worden. In dit blog twee vulkanen die op dit moment aan het rommelen zijn, met mooie foto's en filmpjes om je aan te vergapen!

Krakatau, Indonesië kaart
Sinds dit najaar rommelt het weer onder de vulkaan Krakatau en op 26 maart j.l. werd onderstaande foto gemaakt van een dome die in de centrale krater vormt. Krakatau is beroemd/berucht om de grote uitbarsting uit 1883, toen een tsunami vele slachtoffers eiste op Java en Sumatra. Zolang er op effusieve wijze lava uit stroomt is er niet zo veel aan de hand. Echter, locale vulkanologen laten weten dat het gebied opbolt door de druk van magma en dat het aantal vulkaanbevingen toeneemt... bron


De vulkaan Krakatau in Indonesië. Een nieuwe lava dome groeit in de krater, 
foto van 26 maart 2012.
Bron: Andi Rosati, VolcanoDiscovery


Etna, Italië
De dichtstbijzijnde actieve vulkaan is natuurlijk de Etna in Italië. Sinds 2011 zijn er vele kleine Strombolische uitbarstingen geweest, er lijkt de laatste maanden een regelmaat van 14 dagen tussen de uitbarstingen te zitten. Een Strombolische uitbarsting betekent dat de lava er op een explosieve fontein-achtige manier  uitkomt. De brokken lava kunnen daarbij honderden meters de lucht in geschoten worden.
De laatste uitbarsting was afgelopen zondag, op 1 april (geen grapje!). Kijk zelf ook op de Webcam Etna.


Webcam van 8 februari 2012.
Bron: Webcam Etna

Van de uitbarsting van 1 april is een leuk filmpje gemaakt: Etna lava-opera. Spoel door tot minuut 1:20 en geniet!
-----------------------------------------------------------------------
Deze site geeft een overzicht van alle vulkanen in de wereld die actief zijn: Actieve vulkanen

1 opmerking: