woensdag 4 april 2012

Askja vulkaan IJsland

Volgens een collega blogger is het krater meer van Askja vulkaan geheel ijsvrij geworden in de afgelopen 2 weken, dat terwijl de omgeving nog schuil gaat onder een dik pak sneeuw. De temperatuur van het meer is dus hoger geworden. Dit is leuk op het volgende filmpje te zien: Askja krater meer. Je moet goed kijken, het meer is ~5mm in doorsnede op je scherm. Het zijn satelliet beelden van een NASA satelliet die elke 2 dagen over IJsland vliegt. Of er een uitbarsting op komst is is nog niet duidelijk, er zijn geen vulkaanbevingen waar genomen. Verder ligt het gebied nog onder een dik pak sneeuw, dus waarnemingen zijn lastig te doen. Na het paasweekend gaan wetenschappers een kijkje nemen in dit afgelegen stuk binnenland.


Askja ligt midden in IJsland, het meer ligt op een hoogte van 1000m.

IJsland is de laatste jaren natuurlijk vaak in het nieuws geweest, vooral tijdens de uitbarsting van de Eyjafjallajokull in het voorjaar van 2010. Waarom heeft IJsland eigenlijk zoveel vulkanen? IJsland ligt midden in de Atlantische Oceaan, precies bovenop de spreidingsrug. De korst wordt hier uit elkaar getrokken, wat betekend dat Amerika en Europa elke dag een stukje verder uit elkaar drijven! De ruimte die hierbij ontstaat, wordt opgevuld met magma. Soms komt dit in spectaculaire lava fonteinen naar buiten, soms via explosieve uitbarstingen met veel as.


IJsland ligt op de mid-Atlantische rug, deze rug verdeeld IJsland in tweeën.

Maar in IJsland is meer aan de hand, want waarom komt die mid-Atlantische rug niet overal aan het oppervlakte? Onder IJsland ligt ook nog eens een hotspot. Dat is een hete plek in de mantel, waar extra veel magma wordt gemaakt. Door die hotspot is de korst er erg warm, en warme korst is lichter dan koude korst. Hierdoor ligt de korst bij IJsland wat hoger, en zien we de mid-Atlantische rug dus boven de zee uitkomen!

De Hotspot onder IJsland.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten