donderdag 29 augustus 2013

De natuur herstelt zich na een verwoestende uitbarsting

Op 18 mei 1980 barstte de vulkaan Mount St. Helens (Washington State, VS) uit. De enorme hoeveelheid as en gloedwolken die uit de vulkaan kwamen, verwoessten een groot gebied rondom de vulkaan. Vooral ten noorden van Mount St. Helens is veel vegetatie verwoest.
De NASA heeft een aantal satelieten rond de Aarde draaien. Eén van deze satelieten is de Landsat. De Landsat maakt foto's van het Aardoppervlak, en dan vooral van de vegetatie. Door Landsat afbeeldingen van voor, vlak na en lang na de uitbarsting achter elkaar te plakken krijg je een goed beeld van de verwoesting en wederopbouw van de natuur.

bron: Goddard Space Flight Center

De tekst tijdens de film is in het Engels. Dit wordt er gezegd: Voor de uitbarsting was de piek van de vulkaan bedekt met gletsjers/sneeuw, dit is wit op de foto. De vegetatie is rood gekleurd (dit is infrarood ligt dat de bomen en planten uitzenden). Dan, in 1984 wordt de Landsat 5 sateliet gelanceerd, deze kan ook foto's maken in de normale kleuren zoals wij die kennen. De vegetatie is nu weer groen op de afbeeldingen. Je ziet dat in 2009 de natuur een groot deel van het verwoestte gebied weer ingenomen heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten